„Chceme mať také isté podmienky, ako všetci ostatní. Ak nás vláda
zatvorí z pandemických dôvodov, neprekáža nám to, kým budeme adekvátne
odškodnení. Požadujeme zvýšenie podpory za pokles tržieb z 10 na 20
percent. Pre porovnanie, v Rakúsku je to 80 percent,“ zdôraznil Mikolaj.
Pre zamestnancov požadujú majitelia reštaurácií obnovenie schémy prvej
pomoci. Rovnako žiadajú zníženie dane z pridanej hodnoty v gastronómii
na desať percent a do budúcnosti chcú jasné pandemické pravidlá bez
diskriminácie.
„Aktuálne sme už asi posledné odvetvie, ktoré je zatvorené. Všetko
ostatné je už otvorené, reštaurácie sú zase na poslednom mieste,“ doplnil šéf združenia.
Podľa riaditeľa žilinského hotela Holiday inn Michala Michaleka okrem
chaotických opatrení vstupujú gastroprevádzky do obdobia, keď sa budú
zvyšovať ceny energií, náklady na tovary a zároveň bude veľký problém so
mzdami pre zamestnancov.
„Väčšina z nich už pracuje v inom odvetví, prípadne sa rozhodujú, že
gastrosektor opustia. Pre nás je veľmi komplikované ísť v režime
zatvárania a otvárania. Hotel sa nedá zatvoriť lusknutím prsta, sú tam
procesy, ktoré treba zvládnuť. Rovnako komplikované je to aj opäť
otvoriť,“ doplnil Michálek.